Балканите от няколко години са във фокуса не само на ЕС,

...
Балканите от няколко години са във фокуса не само на ЕС,
Коментари Харесай

Боян Чуков: Балканите са като черна кутия

Балканите от няколко години са във фокуса освен на Европейски Съюз, само че и на Съединени американски щати. България сега може да играе ролята на аниматор – да тушира процесите или да ги усилва. Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия геополитическият анализатор Боян Чуков, написа вести.бг.

Привличането на вниманието към Балканите стартира от мигрантската вълна, която тормози централноевропейските страни, сподели журналистът Красимир Узунов. За Европа Балканите са значими като плацдарм за спорове, пресечна точка на ползи. В доминото на Балканите играят доста външни сили, добави той.

По думите на Чуков Балканите може да се преглеждат като черна кутия, в която има спорове, които са резултат от външни ползи. Получават се спорове вследствие на сблъсъкването на световни и районни фактори, сподели анализаторът. В момента на Балканите има А тим, в който са България и Сърбия, Б тим - Македония и Албания, а най-проблемни са Черна гора гора и Косово, добави той.

Красимир Узунов означи, че на територията на Западните Балкани се сблъскват геоенергийната тактика на Руската федерация и геоенергийната тактика на Съединени американски щати. Появи се и тактиката на Китай за пътя на коприната, уточни той. Според Узунов сегашния миг Китай не може да измести Европа на Балканите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР